PAVLOVA.
Bahan-bahan :
- 4 biji telur
- Secawan gula kastor
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1/2 sudu teh cuka makan
- 1/2 sudu teh esen vanilla
Cara-cara :
- Panaskan oven dengan suhu 120'C (api bawah sahaja)
- Asingkan telur putih dan kuning. Putih telur sahaja diperlukan
- Putarkan putih telur dengan kelajuan tinggi sehingga gebu (soft peak)
- Telangkupkan putih telur tadi jika tidak jatuh maka putih telur itu sudah menjadi gebu
- Seterusnya, masukkan gula kastor ke dalam putih telur tadi dan putar lagi
- Putar sampai kental, dalam keadaan mixer masih berputar, masukkan 1 sudu besar tepung jagung dan putar selama 3minit
- Kemudian, menggunakan spatula, masukkan cuka dan esen vanila ke dalam adunan tadi. Gaul sehingga sebati Itu dinamakan 'meringue'.
- Sediakan dulang pembakar, lapikkan dengan baking paper dan letakkan adunan tersebut mengikut bentuk dan cara anda tersendiri. Jangan terlalu nipis dan tebal
- Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 1jam 15 minit dengan suhu 110'C
- Apabila sudah masak, jangan keluarkan pavlova itu lagi, biarkan sejuk dahulu di dalam oven. Renggangkan pintu oven sedikit.
- Ingin tahu bagaimana ia sudah masak? Kulit luarnya garing dan dalamnya lembut. Hati hati jangan kasar dengan pavlova kerana ia terlalu lembut
- Sementara tunggu pavlova sejuk, mari kita buat toppingnya terlebih dahulu.
- 250ml whipping cream. Tidak kisah brand apa pun asalkan non dairy (bukan tenusu).
- Beli di kedai kek sahaja. Semua brand whipping cream bagus.
- Putar whipping cream sehingga kental dalam amsa 15minit.
- Sementara tunggu putaran itu, kita potong buah buahan yang ingin dijadika akseseori pavlova itu nanti.
- Seperti strawberry, anggur, kiwi dan blueberry
- Sudah sejuk pavlova itu, maka sapukan whipping cream ke atas pavlova tersebut. dan ratakan rupa parasnya menjadi cantik. Hiaskan dengan buah buahan yang telah dipotong tadi.
- Sedia dihidangkan.
Inilah hasil pavlova kita. |
Ini mini pavlova atau baby pavlova |
SELAMAT MENCUBA :)