BUTTER CAKE.
- Farmcow/Buttercup 250gm
- Gula 200gm
- Telur 5biji
- Ovalette 1sudu besar
- Tepung Blue Key 250gm (Kotak Pink/Biru)
- Esen vanilla 1sudu
- Susu Tepung 15gm
Cara-cara :
- Panaskan oven dengan suhu 170'C selama 25 minit
- Kemudian putar mentega, gula hingga sebati dengan kelajuan biasa
- Masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga sebati
- Masukkan ovalette dan putar selama 2minit
- Seterusnya, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar selama 3minit
- Selepas itu, masukkan esen vanilla dan susu tepung
- Putarkan selama 4minit sehinga sebati
- Akhir sekali, masukkan ke dalam loyang dan pastikan loyang itu telah di ratakan dengan minyak agar tidak melekat dan memudahkan proses mengeluarkan kek tersebut.
- Bakar selama 60minit dengan suhu 170'C.
- Setelah selesai selama 60minit tersebut, biarkan kek itu berada dalam keadaan sejuk sedikit dan sedia untuk dihidang.
TEXTURE BUTTER CAKE YANG LEMBUT AKAN MENJADI SEPERTI DI ATAS. |
SELAMAT MENCUBA :)