Thursday



MOIST CHOCOLATE CAKE.


Bahan Kek :

Bahan-bahan :
  • 8 biji telur
  • 2 cawan tepung superfine
  • 1 cawan serbuk koko 
  • 1 cawan gula halus 
  • 1 1/2 cawan susu pekat 
  • 1 1/4 cawan susu segar/susu cair/susu coklat
  • 1 1/2 cawan minyak
  • 1 1/2 baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil garam
Bahan Topping (Ganache Coklat)
  • 100ml whipping cream/fresh cream
  • 250g coklat masakan gelap (dark chocolate)
  • 1 sudu besar golden syrup (utk kurangkan pahit coklat)
  • 1 sudu besar butter (utk topping yg berkilat)

Cara-cara : 
  1. Ayak tepung, serbuk koko, baking powder, garam dan soda bikarbonat. Ketepikan.
  2. Pukul telur dan juga gula halus hingga kembang. Masukkan esen vanila. Putar lagi sebati. 
  3. Masukkan susu segar/susu cair. Kemudian masukkan bahan ayak tadi. Gaul sebati. Akhir sekali masukkan minyak.
  4. Oleskan loyang dengan sedikit butter/marjerin, tuang adunan kek dan kukus lebih kurang 1 jam atau sehingga masak. Kek ini boleh juga dibakar di dalam oven dengan suhu 170.
  5. Sejukkan kek. Sementara itu buat topping/ganache coklat.Panaskan whipping cream/fresh cream sebentar (tak perlu hingga mendidih). Jika tiada boleh sub dgn susu segar/susu cair tapi kurangkan sukatan 50ml. Masukkan coklat masakan. Kacau hingga cair dan licin. Kemudian masukkan syrup dan juga butter. Kacau sebati. Tuang ke atas kek yang dah sejuk tadi.
  6. Masukkan peti ais kemudian baru potong dan hidang.
  7. Untuk topping coklat seperti gambar, curah ganache dua kali. Sekali utk salut kek, dan sekali lagi utk topping yg meleleh. Untuk salut kek, buat satu adunan topping di atas. Lebihan ganache simpan dan sejukkan dalam peti ais.
  8. Akhir sekali, sedia untuk dihidangkan. Boleh dihidangkan secara berbeza dan design seperti di bawah.


 



SELAMAT MENCUBA :)