STRAWBERRY CHOCOLATE CAKE.
Bahan-bahan :
Bahan A :
- 250gm butter
- 170gm gula kastor
- 4biji telur gred A
Bahan B :
- 230gm tepung superfine
- 1 sudu kecil baking powder
Bahan lain :
- 1 sudu kecil perasa strawberry/rasberry
- 75gm jem strawberry/rasberry
- 1/2 sudu besar (atau lebi) coklat emulco
Cara-cara :
- Sediakan loyang saiz 8inci
- Pukul butter bersama gula sehingga sebati
- Masukkan telur satu persatu
- Masukkan 4sudu besar tepung superfine. Putar hingga sebati
- Masukkan baki tepung tadi
- Pukul adunan sehingga sebati
- Bahagikan kepada 2bahagian
- 1 adunan masukkan perasa strawberry dan jem strawberry
- 1 adunan lagi masukkan coklat emulco dan gaulkan sebati
- Marblekan adunan tersebut.
- Cara untuk marblekan adunan tersebut ialah ambil loyang dan masukkan 1sudu biasa adunan strawberry di tengah tengah loyang, kemudian masukkan 1 sudu biasa adunan coklat di atas adunan strawberry tadi, lalu masukkan lagi 1 sudu strawberry di atas adunan coklat, lagi masukkan 1 sudu adunan coklat di atas adunan strawberry secara berselang seli sehingga kedua dua adunan selesai.
- Setiap 1 sudu adunan tersebut, loyang haruslah diketuk supaya adunan menjadi rata di dalam loyang.
- Bakar suhu 165'C selama 60minit.
Marble perisa strawberry dan chocolate. |
Gabungan perisa strawberry dan chocolate.
|
SELAMAT MENCUBA :)