BANANA CAKE/KEK PISANG.
Bahan-bahan :
Bahan A :
- 300gm pisang berangan/restali/embun/montel (timbang tanpa kulit)
- 250 gula kastor
Bahan B :
- 25gm susu tepung
- 15gm ovelette
- 7gm soda bikarbonat
- 275 tepung superfine
- 4biji telur (whole egg)
- 1 biji kuning telur
- 80gm air
Bahan C :
- 75gm minyak jagung
Cara-cara :
- Sediakan loyang saiz 9inci - empat segi
- Pukul pisang dan gula hingga sebati
- Masukkan kesemua bahan B lalu pukul dengan kelajuan tinggi hingga gebu
- Akhir sekali masukkan minyak jagung perlahan lahan iaitu sikit demi sedikit
- Sebatikan kesemuanya
- Masukkan ke dalam loyang dan bakar dengan suhu 170'C selama 1jam.
- Setelah masak, sejukkan dahulu dan sedia untuk dimakan bersama sama seisi keluarga.
SELAMAT MENCUBA :)