Wednesday


BANANA CAKE/KEK PISANG.

Bahan-bahan :

Bahan A : 

  • 300gm pisang berangan/restali/embun/montel (timbang tanpa kulit)
  • 250 gula kastor
Bahan B :
  • 25gm susu tepung
  • 15gm ovelette
  • 7gm soda bikarbonat
  • 275 tepung superfine
  • 4biji telur (whole egg)
  • 1 biji kuning telur
  • 80gm air
Bahan C :
  • 75gm minyak jagung

Cara-cara :
  1. Sediakan loyang saiz 9inci - empat segi
  2. Pukul pisang dan gula hingga sebati
  3. Masukkan kesemua bahan B lalu pukul dengan kelajuan tinggi hingga gebu
  4. Akhir sekali masukkan minyak jagung perlahan lahan iaitu sikit demi sedikit
  5. Sebatikan kesemuanya
  6. Masukkan ke dalam loyang dan bakar dengan suhu 170'C selama 1jam.
  7. Setelah masak, sejukkan dahulu dan sedia untuk dimakan bersama sama seisi keluarga.





SELAMAT MENCUBA :)