NUT FRUITY CAKE/KEK BUAH.
Bahan-bahan :
- 200gm butter - cairkan dan sejukkan
- 160gm gula perang
- 3biji telur - asingkan putih dan kuning
- 3sudu besar freshmilk
- 200gm tepung gandum/tepung superfine
- 100gm kacang pecan - bakar 15minit dan cincang kasar
- 300gm buah campuran kering
- 2sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 sudu kecil rempah kuih
- 1/2 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Sediakan loyang saiz 8inci - empat segi
- Campurkan butter cair, gula perang dan sebatikan
- Diikuti baking powder & baking soda, rempah kuih dan gaul lagi
- Seterusnya, masukkan buah campuran, kuning telur, susu serta tepung
- Kemudian, pukul putih telur menjadi meringue, kaup balik pada adunan tersebut
- Dan akhirnya, boleh bakar suhu 165'C selama 15minit pertama dan diikuti dengan suhu 155'C selama 45minit.
- Keluarkan daripada oven dan sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA :)