Wednesday


NUT FRUITY CAKE/KEK BUAH.

Bahan-bahan :

  • 200gm butter - cairkan dan sejukkan
  • 160gm gula perang
  • 3biji telur - asingkan putih dan kuning
  • 3sudu besar freshmilk
  • 200gm tepung gandum/tepung superfine
  • 100gm kacang pecan - bakar 15minit dan cincang kasar
  • 300gm buah campuran kering
  • 2sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 sudu kecil rempah kuih
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
  1. Sediakan loyang saiz 8inci - empat segi
  2. Campurkan butter cair, gula perang dan sebatikan
  3. Diikuti baking powder & baking soda, rempah kuih dan gaul lagi
  4. Seterusnya, masukkan buah campuran, kuning telur, susu serta tepung
  5. Kemudian, pukul putih telur menjadi meringue, kaup balik pada  adunan tersebut
  6. Dan akhirnya, boleh bakar suhu 165'C selama 15minit pertama dan diikuti dengan suhu 155'C selama 45minit.
  7. Keluarkan daripada oven dan sedia untuk dihidangkan.




SELAMAT MENCUBA :)